Som jag redan har gått över, så går en ketogen kost ut på att äta mycket fett, minst 70% av ditt totala energiintag. Men är det verkligen bra att äta så mycket fett?
Det korta svaret är ja och nej… Det beror helt på vilken typ av fetter du äter och hur de har framställts.
Livsviktigt eller livsfarligt
Först och främst handlar det om att välja bra och naturliga råvaror. Detta är klart viktigt för all kosthållning, men när det kommer till LCHF och ketogen kost så är det desto viktigare, faktiskt helt avgörande för din hälsa. Det finns essentiella fettsyror som din kropp inte själv kan tillverka utan du måste få i dig dem via maten annars dör du så småningom. Väljer du fel sorts fetter kan du öka din risk för hjärt- och kärlsjukdomar och på sikt dö i förtid. Så det är hyfsat avgörande att du äter rätt fetter. Så tyvärr måste det bli ett långt svar…
Olika typer av fetter
Det finns olika typer av fetter – mättat, enkelomättat, fleromättat fett och transfetter. Livsmedelverket försöker dela upp fetterna till att all enkelomättat och fleromättat fett är nyttigt, och mättat fett i “för stora mängder” är ohälsosamt.
Många hävdar dock att det inte är så enkelt och att det även beror på härkomsten av fetterna och hur de har framställts. Uppfattningarna är minst sagt delade, men det verkar råda konsensus om tre stycken typer av fetter. Vi börjar med dom… 🙂
Enkelomättat fett
Jag vågar påstå att alla är överens om att dessa fetter är bra att äta, t o m i tämligen stora mängder. Till denna kategori hör t ex olivolja, oliver, mandel, hasselnötter, cashewnötter, jordnötter och avokado. Du har säkert hört talas om den politiskt korrekta dieten “medelhavskost”. Den grundar sig i enkelomättade fetter. Det är med andra ord “safe” att uttrycka att denna kosten är sund för alla.
Fleromättat fett omega‑3
Det är även helt ofarligt att hävda att fleromättat fett omega‑3 är väldigt bra för hälsan. Du hittar det i fet fisk som lax, makrill och sill. Men naturligtvis ska det vara fisk av god kvalité. Inlagd sill kan t ex även innehålla massor av tillsatser och socker.… Ja, det är inte lätt det här med sunda fetter.
Transfett
Här är alla också ringade överens. Transfetter, som är industriellt framställda fetter, är väldigt dåliga för hälsan och höjer halten av det onda LDL-kolesterolet i blodet och minskar halten av det goda HDL-kolesterolet, vilket ökar risken för hjärt- och kärlsjukdom.
Så om vi håller oss till enkelomättat, fleromättat omega‑3 fett och undviker transfetter så tror jag att du slipper hamna i jobbiga diskussion och risken för att du får i dig fel fetter är minimal.
Sen går åsikterna isär när det gäller fleromättat fet från vegetabiliska oljor (omega‑6) och det omdiskuterade mättade fetten.
Fleromättat fett omega‑6
Omega‑6 finns främst i frön och nötter. När du äter detta får du i dig små, nyttiga mängder av omega‑6 på ett naturligt sätt. Balansen mellan omega‑3 och omega‑6 är kritisk och äter du oraffinerad mat behöver du inte vara orolig.
Problemet uppstår när vi konsumerar för stora mängder av raffinerat, koncentrerat och processat omega‑6 i form av diverse vegetabiliska oljor, frityroljor och margariner. Dessa oljor är tillverkade i fabrik, vanligtvis från genetiskt modifierade grödor som genomgår många kemiska processer för att ha rätt konsistens. De är med andra ord långt ifrån naturliga.
Det finns numera även en del modern forskning som pekar ut vegetabiliska oljor och margariner som en av anledningarna till ökad risk för hjärt- och kärlsjukdom, särskilt när de hettas upp vid tillagning.
Jag undviker alla typer av vegetabiliska oljor och margariner.
Mättat fett
Mättat fett finns främst i kött och mejeri produkter, och även vegetariska varianter som t ex i kokosolja och palmolja.
Sedan flera decennier har mättat fett pekats ut som den stora boven för hjärt- och kärlsjukdom. Fettet ska ha täppt till våra blodkärl och orsakat växande magar. Men de senaste åren har studie efter studie påvisat motsatsen. Jag kommer återkomma till detta heta ämne i framtida inlägg. Låt oss nu bara konstatera att forskningen genomgår ett stort paradigmskifte angående synen på mättat fett.
Även om modern forskning verkar befria mättat fett från sin tidigare dödsdom så finns det fortfarande en allmän rädsla och uppfattning att mättat fett är farligt och orsakar fetma och hjärt- och kärlsjukdom.
Men jag ber dig tänka lite logiskt en kort minut, med ett historiskt och evolutionärt perspektiv. Människan och dess förfäder har ätit djur sedan urminnes tider. Djur består till stor del av mättat fett. Arkeologer har funnit stenverktyg från våra hundratusentals år gamla förfäder som sannolikt har använt stenar till att krossa ben för att komma åt energirikt mättat fett i benmärgen. Våra förfäder var inte lika duktiga jägare som vi är så dom fick nöja sig med kadaver. Men vi, människan, har bedrivit skicklig jakt i tusentals, tusentals år. Arkeologer finner ständigt skelett av dussintals dödade djur på ett och samma ställe, vilket tyder på återkommande taktiska jägarritualer innan vi blev jordbrukare och levde i en jägar- och samlarkulturer. Listan fortsätter med tydliga arkeologiska och historiska bevis att människan har ätit animaliskt mättat fett under väldigt lång tid, kanske t o m under hela vår utveckling.
Med den bakgrunden skulle det vara ytterst märkligt om naturligt mättat fett var dåligt för oss. Tittar vi på vad socker och raffinerade kolhydrater har gjort med vår hälsa på några decennier, är det en sensation att vi inte dött av mättat fett sedan tusentals år tillbaka om det var dåligt för vår hälsa.
För mycket fett?
“För mycket fett” är säkert inte bra, men för mycket av vad-som-helst är sällan bra. Det skulle kanske vara kärlek ❤️ Men att byta ut socker, raffinerade och onödiga kolhydrater mot bra fetter är inte farligt, utan faktiskt mycket bättre för din hälsa. Och om du provar att äta för mycket naturligt, bra fett kommer du snart upptäcka att det är väldigt svårt att äta mer än vad du behöver… Men mer om det nästa gång!